Volg ons op de diverse sociale media

Hogere vitamine D waarde in bloed verhoogt overlevingskansen

Hogere vitamine D waarde in bloed verhoogt overlevingskansen

Er zijn talloze onderzoeken naar vitamine D en deze laten steeds dezelfde uitkomst zien;

We hebben deze vitamine – eigenlijk een hormoon dat ons lichaam produceert bij blootstelling aan zonlicht – nodig voor talloze lichamelijke functies. Er blijken verbanden te bestaan tussen een tekort aan Vitamine D en tientallen ziekten; waaronder Alzheimer, Parkinson, auto-immuunziekten, vroegtijdige veroudering en achttien soorten kanker, waaronder borstkanker.

Veel mensen hebben, zonder dat ze dat weten, een tekort aan Vitamine D. Ook in Nederland bleek, in een onderzoek uit 2015, dat bijna 60% van de mensen een vitamine D tekort had. In de stad relatief meer dan op het platteland en ’s winters meer dan zomers.

Als u de vitamine niet uit zonlicht kunt halen, gebruik dan een supplement.

Gezonde mensen hebben meestal ongeveer 50mcg extra vitamine D3 per dag nodig. Maar die hoeveelheid verschilt aanzienlijk van persoon tot persoon, afhankelijk van uw huidige vitamine D gehalte, uw leeftijd, huidskleur en hoe vaak u in de zon komt. Het heeft dus zin om dit te laten testen. (Meten = Weten). Artsen zijn zich tegenwoordig bewust van de verschillen per persoon en u kunt bij uw huisarts om een bloedtest vragen. Let op: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van de Nederlandse gezondheidsraad is aanzienlijk lager (10-20mcg), maar de maximaal toegestane dosering is 75 mcg per dag. De Europese voedselautoriteit EFSA hanteert zelfs 100mcg als bovengrens. Wel jammer dat de NL gezondheidsraad zich daar niet aan conformeert.

Uit een studie uit 2016 onder ruim 1600 vrouwen bleek dat degenen met de hoogste concentratie Vitamine D in hun bloed de beste kansen hadden om te overleven.

 

Bronnen:

Magazine Medisch Dossier, maart 2017

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, april 2015

www.gezondheidsraad.nl

JAMA Oncol, november 2016

Terug naar overzicht
Tipsbijkanker.nl is een initiatief van Stichting Over@Leven

De informatie op deze pagina is gebaseerd op het delen van ervaringen en bestaat enkel uit tips. De inhoud van deze site is geen medisch of therapeutisch advies.
Bij lichamelijke of psychische klachten moet u zich wenden tot een gekwalificeerd arts of therapeut.