Volg ons op de diverse sociale media

Second opinion

Iedereen heeft recht op een second opinion (of meer, vraag het aan je zorgverzekeraar). Maak er gebruik van en maak een bewuste keuze. Het is belangrijk dat je zelf overtuigd bent dat je de juiste en de beste behandelmethode kiest. Ook als de behandelend oncoloog zegt: 'Mevrouw/meneer, wij staan in contact met Amsterdam...'. Het academisch ziekenhuis waarmee men in contact staat is geen echte second opinion.

Als de behandelend specialist er moeite mee heeft dat je een second opinion wilt, dan weet je zeker dat je bij de verkeerde arts zit. De ervaring leert dat artsen in streekziekenhuizen soms niet op de hoogte zijn van de nieuwste behandelmogelijkheden in de academische ziekenhuizen. Het gaat hier over leven of dood. Over JOUW leven. Dit traject kun je niet overdoen. Er moet nu een goede keuze gemaakt worden. Goede communicatie met de behandelend arts is belangrijk. Je moet de arts 100% vertrouwen. Want met hem/haar moet je de strijd leveren. Bij twijfel, zoek een andere arts. Volg je 'onderbuikgevoel'.

Tijd is ontzettend kostbaar in dit stadium, maar neem wel de tijd om een weloverwogen keuze te maken. Hoe het ook afloopt, juist het weloverwogen kiezen in dit eerste stadium geeft patiënt en familie voor altijd een goed gevoel. Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer mensen bewust kiezen voor de behandeling en de arts waar zij in geloven, dit de beste resultaten geeft.

Een second opinion is eenvoudig zelf te regelen. In elk geval bij het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Het VU heeft een eigen kanker-poli opgezet. Men kan zelf naar het secretariaat bellen van het CCA (Cancer Center Amsterdam) om een afspraak te maken.

Het VU-ziekenhuis in Amsterdam timmert behoorlijk aan de weg (voorjaar 2007 was dit ook op TV te zien bij de Sponsorloterij Bingo show m.m.v. Ivo Niehe, deze show stond geheel in het teken van CCA).

Het CCA streeft naar een snelle diagnose en behandelplan. Het CCA heeft de allernieuwste apparatuur en behandelingen in huis. Eén van de doelstellingen van het CCA is kankerpatiënten binnen 48 uur van een diagnose en een behandelplan te voorzien. Van diverse mensen weten wij dat ze daar erg goed geholpen zijn. Natuurlijk zijn er ook andere goede academische ziekenhuizen.

De boodschap is: 'Ga niet af op één opinie maar toets het altijd voor de zekerheid'. Artsen zijn ook maar mensen, ook zij kunnen iets over het hoofd zien. Alleen een goede en volledige diagnose kan leiden tot een succesvol behandelplan. Bouw deze zekerheid dus voor u zelf in.

Tipsbijkanker.nl is een initiatief van Stichting Over@Leven

De informatie op deze pagina is gebaseerd op het delen van ervaringen en bestaat enkel uit tips. De inhoud van deze site is geen medisch of therapeutisch advies.
Bij lichamelijke of psychische klachten moet u zich wenden tot een gekwalificeerd arts of therapeut.