Volg ons op de diverse sociale media

Borstkanker?

Wel of geen hormonenbehandeling of chemo-kuur als nabehandeling? Onderstaande info werd bekend gemaakt op het Genomics Kanker Congres in Utrecht op 10 maart 2007.

We kunnen in de strijd tegen kanker vaak nog niet zonder de zgn. adjuvante systemische behandelingen als hormonenbehandelingen en chemo, maar we kunnen in sommige gevallen wel voorkomen dat patiƫnten deze belastende behandelingen volgen zonder dat het effect heeft/ zal hebben. Via een DNA test (Micro Array) is te onderzoeken of de genen in jouw tumor gevoelig zijn voor evt. nabehandeling. De test kan helpen in de beslissing of je (in overleg met je arts) wel of niet kiest voor aanvullende behandelingen.

Micro-array; men kijkt hoe het patroon van de actieve genen in de tumor is en daardoor is te voorspellen of de tumor wel of niet zal uitzaaien en dus welke vervolgbehandelingen wel / geen effect zullen hebben. Dit betekent bijvoorbeeld dat hiermee voorkomen kan worden dat mensen onnodig chemo-kuren ondergaan. Deze test is beschikbaar voor iedereen, vraag aan de behandelend oncoloog of het ziekenhuis meedoet aan deze studie (mind-act studie, alleen mogelijk als er nog geen uitzaaiingen zijn in okselklieren en alleen bij borstkanker).

Vraag de behandelend oncoloog of hij meedoet aan het Micro Array onderzoek. Zie ook www.microarrays.nl.

Borstreconstructies worden nog niet altijd standaard aangeboden. Een goede voorlichting over voor- en nadelen is belangrijk. Kijk ook eens op www.borstborst.nl. Op deze website zijn foto's te zien van voor- en na de reconstructie. Een initiatief van ZGT Hengelo/Stichting Mammacare, Dr. Heijmans en Dr. Bakker.

Tipsbijkanker.nl is een initiatief van Stichting Over@Leven

De informatie op deze pagina is gebaseerd op het delen van ervaringen en bestaat enkel uit tips. De inhoud van deze site is geen medisch of therapeutisch advies.
Bij lichamelijke of psychische klachten moet u zich wenden tot een gekwalificeerd arts of therapeut.